Jag har experimenterat med ”Fokusstackning”.  När man tar macrobilder så blir skärpedjupet, det område som är skarpt, väldigt kort. Fokusstackning betyder att man tar flera bilder och flyttar skärpeinställningen något mellan varje bild, och därefter sammanfogar de skarpa områdena ur varje bild så att man får en macrobild med ett mycket bättre skärpedjup. Ibland räcker det med 2-3 bilder men ofta behöver man några fler.

Tekniken är enklare än man kan tro, det finns ett gratisprogram som gör jobbet, ”CombineZM”. Det är bara att ta ett antal bilder där skärpan är lite flyttad mellan varje och ladda in dom i programmet och vänta på resultatet. Programmet hittar du här, och en guide hur man använder det finns här

Här är ett exempel, den första en enkel exponering och den andra en stackad av flera bilder.

2 Svar på “Fokusstackning”
  1. Harald Gaunitz skriver:

    Hej, dina länkar till programmet och hur det används funkar inte för mej./Harald

  2. admin skriver:

    Hej, ja tyvärr blir det så på internet när man länkar till andra sidor. Mitt inlägg är från 2007, snart 10 år sen och de artiklar jag länkade till finns inte kvar längre. Du får helt enkelt googla på ”macro focus stacking” eller liknande för att hitta kunskapen och infon där ute på nätet.

  3.  
Lämna ett svar