Området runt Ludvika är ett eldorado för både gruv- och mineralintresserade. Besöksmålen är för många att beskriva här men för mineralintresserade finns t.e.x. Tennberget med Vesuvian och Granat, Snösjöns kalkbrott med Granat m.m., Blåkullaberget med Bergkristaller, Skisshyttan med Gedrit, Torrbo med Serpentin, Gräsberg med kvartskristaller, Stollberget med Arsenikkis m.m.

För gruvintresserade finns förutom ovan nämnda ett helt stråk med gruvor från Iviken, Lekomberg mot Ickorbotten, Håksberg, Källbotten, Gräsberg.  Bilderna nedan kommer från Stollbergsfältet med Stollberget, Dammbergsgruvan, Svartbergsfältet. Detta fält avslutas med Lustigkullagruvan där stållaven på sista bilden tyvärr är riven sedan förra året. Området ingår i Ekomuseum Bergslagen, är väl skyltat och med vandringsleder.

dscf0871dscf0874dscf0893dscf0921dscf0948dsc2343

2 Svar på “Stollbergsfältet”
 1. Anders Ericson skriver:

  Hej!
  Bara en kort fråga:
  Är Atelje Stenlya möjligen bekant? Här har man tidigare till skolor och institutioner levererat mineralsamlingar som använts som läromedel. Roligt om det är bekant för de professionella mineralogerna?

 2. admin skriver:

  Känner inte till det, men är å andra sidan själv ganska ny i branschen.

 3.  
Lämna ett svar